Wednesday, December 26, 2012

Big Bad Wolf 2012, MIECC

Seperti yang tertera dekat title di atas, saya berkesempatan pergi ke Big Bad Wolf 2012 di Malaysia International Exhibition & Convention Centre (MIECC). Big Bad Wolf ini berakhir pada 23 Disember 2012. Hari terakhir tersebut juga yang saya pergi. Kita selang cerita dulu tapi pada hari yang sama.

Tengah hari itu gerak pergi Bandar Bukit Mahkota sebab ada kenduri kecil-kecilan dekat rumah Pak Long Onn. Baru hari Sabtu petang sampai, esoknya dah keluar berjalan.
 
Yes, dengan berbaju kurung kitorang pergi Big Bad Wolf The Biggest Book Sale. Ayah hantar dekat tepi jalan seberang The Mines sebab tersalah masuk jalan. Sepatutnya masuk dekat The Mines 2 tu tapi disebabkan sesak ayah malas nak pusing balik. Jadi berjalan la tiga beradik ni lalu terowong bawah jalan. Ayah pula pergi hantar emak ke tempat kerja.


Sebelum masuk ke dalam book fair, bahagian luar dia ada tunjuk beberapa buah kereta Lamborghini. Bukan senang nak berdiri dekat dengan kereta mahal macam ni lagi-lagi orang yang sederhana macam saya. Uhuk uhuk...


Macam kereta superhero kegemaran saya iaitu Batman.

Jualan buku English berharga RM8 - RM30. Ada juga atas daripada itu tapi TIDAK MELEBIHI RM100. Semuanya UNDER RM100. Jadi rugi kalau lepaskan peluang macam ini. For sure seseorang yang menggilai buku dan gemar membaca kaan pergi sini. You can bring your own luggage, trolley or bag. Ada je yang bawa bagasi besar untuk isi buku-buku yang dia beli.

Suasana di dalam dan saya yang sibuk tengok buku.

Sebelah kanan pintu masuk buku berkaitan Fiction, Young Fiction, Non-Fiction, Novel, Graphic Novel and Children Book. Sebelah kiri pula ada buku Architecture, Interior Design, Travel, Magazine, Games, and others. Tak cukup masa berada dalam ini, patut datang pagi sampai malam baru puas belek-belek buku yang ada, mata ini kena laju melihat buku-buku yang ada sebab saya nak cari buku The Vampire Diaries. Ada makcik ni cari buku Twilight.

I like architecture because it's look amazing and awesome.
Tak dapat beli buku-buku tersebut. iSoSad :'(

Berada di dalam tu dari pukul 6 petang mungkin sampailah pukul 8 malam sebab dia tutup pukul 9 malam untuk hari terakhir. Sebelum nak pergi duduk untuk check buku yang diambil, terjumpa satu buku ini. Masa berdiri berhampiran buku tersebut tengok buku tu biasa je, apabila ada seorang lelaki ni berkata "Inilah buku yang aku cari selama ini." maka berlakulah conversation antara dia dan kawan dia lagi sorang. Kawan dia tanya "Kau ambil buku tu?" sebab nampak kawan dia masukkan buku tu dalam kotak.

So this is the book that i mention above.
"Man Up! 367 Classic Skills For The Modern Guy" by Paul O'Donnell

Apa yang ada dalam buku tu? Macam-macam skill ada dari yang senang sampailah skill kepada perempuan untuk lelaki-lekaki di luar sana. Cara pecah telur ada, memasak, tukar tayar kereta, cara ngorat perempuan, propose, and macam-macam lagi. Patutlah lelaki tersebut tercari-cari buku ini. Apa yang lagi menarik buku ini berharga RM8.00, sangatlah berbaloi dengan buku yang tebal ini. Buku ini memang tebal kalau tak ada book sale ini mungkin harga dia berpuluh-puluh ringgit.


Masa untuk check buku yang diambil sebelum bayar. Sebelum nak bayar tu check la buku tu kot kot la ada terkoyak ke rabak sana sini ke ada yang tak berkenan di hati keadaan fizikal dia. Dikelilingi buku tersangatlah best. Yang panjang berderet dekat belakang tu ialah kaunter pembayaran. Makcik dengan pakcik dekat belakang saya tu beli buku empat ke lima kotak ntah buku untuk anak-anak diorang. Banyak tak banyak. Hebat betul!

Akhirnya sudah sampai ke akhir entri. Nampak tak saya beli buku berkisahkan TITANIC dengan harga RM20, murahkan? Tebal pual tu cover dia pun keras. Buku The Vampire Diaries pun dapat satu buah je. Sodih tak sodih. Tapi dapat jimat beberapa ringgit untuk sebuah buku.



Design Your Self - RM10
Ripley Believe It Or Not - RM20
The Vampire Diaries - RM8

ADDITION :
Masa nak balik tu singgah Popilla sebab nampak masa datang tadi jadi fikir masa balik je beli. Saya punya beria nak makan taco. TAPI.... ada tapinya juga. POPILLA DEKAT THE MINES SERVICE DIA TERSANGATLAH LAMBAT.  Nak merasa ala-ala Mexican sikit tapi itulah kenyataan dia saya bertukar pergi beli Hot & Roll sebab saya nak cepat dan terdapat dua kotak buku kena angkat untuk dibawa. Yang bawanya kakak dan adik saya.


Red Bull untuk minuman tenaga di waktu pagi. Crispy Chicken and Cheese without garlic untuk makan malam. Ice Cream Local Fruit, Ice Room di Prima Gombak untuk dessert makan malam.

Tuesday, December 25, 2012

Pulau Pinang Saya Datang : PART 3 - Tokong Ular

Sambungan daripada entri Pulau Pinang Saya Datang : PART 2 - Bukit Bendera (Penang Hill)
Lama pula cerita ini. Sebelum masuk tidur, jadi tertaip la entri ini. Walaupun kena tidur sebab esok pagi (pagi nanti) nak pergi Cameron Highlands katanya. So, enjoy it.

Selepas pergi Bukit Bendera kitorang pergi ke Tokong Ular pula. Lalu Kampung Melayu rasanya nama tempat itu dan nak tahu apa yang saya jumpa? Tokong paling besar dan gah pernah saya jumpa dekat Malaysia ini. Tokong bukan kuil, kalau kuil paling besar dekat dengan rumah ni je iaitu Batu Caves.

Jadi, inilah tokong paling besar pernah ditemui. Gambar dari jauh tu gambar yang diambil di tempat parking kereta dekat kawasan perumahan selepas turun dari Bukit Bendera. Besarkan? Kalau tengok depan-depan mata lagi besar. Kalau dari jauh pun dah nampak inikan pula depan mata.

Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah. Errkkk...tetiba terkeluar kata-kata hikmah. Rasa macam tak ada kaitan dengan cerita kita sekarang. Dalam perjalanan ke Tokong Ular rasanya tak terkira berapa kali kitorang sesat. Sesat sampailah terjumpa simpang nak pergi Balik Pulau. Masuk kawasan kampung tanya orang itu ini. Mesej orang nak tanya jalan tapi orang tu lambat pula balas. Akhirnya, sampai pun kitorang walaupun sekali terlepas sebab tempat dia belah kiri tapi kitorang belah kanan sambil pecut laju konon jauh lagi tempat tu.

SELAMAT DATANG KE TOKONG ULAR!
Kami ialah penyambut tetamu di situ. Menyambut anda dengan senyuman.

Jadi inilah tempat yang Cik Lynda kita nak pergi dari dulu. Apa yang istimewanya Tokong Ular ini? Kenapa nama dia Tokong Ular? Dekat sana ada papan informasi tentang Tokong Ular, saya ada baca tapi tak ingat mohon faham orang yang ingatan lemah macam ini. Saya panggil Tokong Ular tapi nama dia Kuil Ular. Macam mana tu? Tokong Ular dan Kuil Ular ialah benda dan tempat yang sama. Okay, mari kita godek Mr.Google jap bagi sesiapa yang tak kesempatan nak sampai Tokong Ular ini.

Ini arah depan Tokong Ular.
Naik tangga je akan nampak terus tokong ini.
Tokong Ular (Cina Ringkas: 蛇庙; pinyin: Shé Miào) terletak di Sungai Kluang, Bayan Lepas, Pulau Pinang, Malaysia dan kemungkinannya satu-satunya kuil sebegini di dunia. Kuil ini dipenuhi asap colok dan pelbagai ular tedung. Ular-ular ini dipercayai dijadikan tidak merbahaya oleh asap suci, tetapi sebagai langkah keselamatan, ular-ular ini turut dibuang kelenjar bisa tetapi masih mengekalkan taring mereka. Pelawat dinasihatkan agar tidak mengambil ular dan meletakkannya ke atas badan mereka untuk bergambar. Pemuja tempatan percaya bahawa ular yang terdapat di sana datang ke tokong itu secara sendirinya.
Tokong ini dibina sekitar 1850 bagi memperingati Chor Soo Kong, seorang sami Buddha yang berpindah ke Pulau Pinang. Chor Soo Kong dilahirkan dengan nama keluarga Tan di China semasa zaman Dinasti Sung (960-1279). Dia amat serius mengenai pencapaian kerohanian dan ditahbiskan pada usia muda. Legenda menyatakan bahawa Chor Soo Kong, yang juga merupakan pengubat, memberi perlindungan kepada ular di hutan. Apabila dia mati pada usia 65 tahun selepas sepanjang hayat berbakti, dia diberikan gelaran terhormat Chor Soo, bererti tokoh sejarah yang dihormati secara berterusan oleh generasi berikutnya. Selepas kuil ini disiapkan, ular muncul dengan sendirinya. Kuil Ular pada asalnya diberi nama "Tokong Awan Putih - Temple of the Azure Cloud" sebagai penghormatan kepada keindahan langit Pulau Pinang.
sumber : Wikipedia 
Sumber lain (for English) : Penang Snake Temple 

Jangan segan silu menekan untuk menambah ilmu pengetahuan am. Tekanlah link-link yang ada untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Tokong Ular ataupun nama lain dia Penang Snake Temple.


Dekat kiri dan kanan tangga sebelum tempat tokong ini, ada kedai-kedai jual cenderamata dan cenderahati. Cenderamata dan cenderahati tu bukan sama ke? Okay, mohon diabaikan. Ada sesi tangkap gambar bersama ular-ular yang ada dekat dalam tu. Dalam mana? Kena masuk tokong tu ke baru nampak ular tu? Boleh masuk ke? Kau masuk tokong ke Farhana? BUKAN BUKAN DAN BUKAN! Apa yang bukan? Okay, masa saya kata dekat kawan-kawan saya yang saya tengok ular dekat dalam tu, diorang tanya kat mana masuk. Saya kata dekat belah kanan tokong tu ada tempat masuk dia tapi bukan masuk ikut pintu masuk tokong itu.

Ini pintu masuk tokong. Depan pintu masuk tempat diorang bakar colok. 
Kiri kanan pintu masuk tu ada patung singa ke harimau ntah.
Dalam tu tempat diorang sembahyang.

Ini saya tangkap dari luar. Dekat belah kanan pintu masuk ini ada lagi satu pintu masuk dekat tempat nak tengok ular dan loceng besar. Kalau nampak signboard tandas tu, jadi pintu masuk dia sebelum jalan ke tandas. Ada apa dalam tu? Loceng besar, pokok yang ada ular dalam itu dan lagi satu saya tak tahu nama dia. Jadi kalau tunjuk gambar baru tahu rupa dia macam mana. Silalah tengok gambar di bawah.

Ini barang sejarah Tokong Ular.

Lagi satu nak beritahu kepada sesiapa yang berani dan ingin tangkap gambar dengan ular, dalam itu ada orang yang tangkapkan gambar. Lepas tangkap tunggu beberapa minit nanti dia cuci gambar anda dan anda boleh dapat gambar tersebut. BAYARAN DIKENAKAN : RM30 (2 KEPING), RM15 (1 KEPING). Maaf kalau ada tersalah harga sebab saya dah lupa. Kalau salah boleh la tegur dan inform. 

Saya tak tangkap gambar pun, tapi Aida tangkap gambar siap dua ekor ular lagi. Saya pegang kulit ular tu je. Kulit dia keras dan lembik dan rasa apa ntah lagi, tak dapat nak luahkan. Saya takut ular lagi-lagi kalau binatang yang membelit ini.


Sampai disini sahaja untuk entri kali ini. Apa yang penting, gambar tuan badan kena ada dalam entri. Hahahaha. Hasta Luego! 

- to be continue -

Kepada yang terlepas entri sebelum ini :-
Pulau Pinang Aku Datang : Part 1, Part 2

Sunday, December 16, 2012

Pulau Pinang Saya Datang : PART 2 - Bukit Bendera (Penang Hill)

Sambungan daripada entri Pulau Pinang Saya Datang : PART 1 di Queensbay.
Entri yang banyak gambar untuk pengetahuan semua. So enjoy yourself!


Kali ini kita nak bercerita pula trip ke Bukit Bendera. Masa dalam perjalanan ke sini tersalah masuk jalan sampai termasuk ke satu taman tempat berjogging dan ramai orang Cina dekat sini. Boleh dikatakan kawasan orang Cina. Tapi Alhamdulillah sampai juga akhirnya kitorang ke sini. Dalam pukul 8 lebih macam tu, tak ramai orang lagi. Tiket yang saya beli untuk dua hala bernilai RM4.00 dengan menunjukkan kad pelajar UiTM. Berguna okay kad pelajar jadi jangan lupa untuk bawa ke mana-mana sahaja untuk harga diskaun.

WE ARE HERE!!!!
(Terima kasih dekat sorang pakcik Cina tangkapkan gambar ni. Saya yang pergi minta dekat dia suruh tangkapkan)

Kurang sesak apabila datang diawal pagi. Beratur tak panjang. Jalan je dah sampai kaunter. Sejuk pun sejuk. Udara segar lagi. Duduk atas ni rasa macam boleh putih. Kekekekeke Berangan je. Lihatlah beberapa gambar pemandangan yang saya tangkap dari atas Bukit Bendera ini.


Seperti diketahui untuk naik ke atas naik tren ala-ala macam kat London tu tapi yang ni dia naik atas bukit. Syok wei!!!! Dulu gayat la juga sekarang dah hilanglah sikit gayat tu tapi masih ada lagi rasa gayat tu. Macam mana tu? Belit-belit pula ayat. Maaf. Ada orang duduk dekat lereng-lereng bukit ini. Mesti setiap malam dan pagi suasana dia sejuk lagi lembab sebab ada kabus. Suka!


Destinasi di atas Bukit Bendera (Penang Hill) :
1) Tea Kiosk
2) Pentas (Pavilion)
3) Masjid Bukit Bendera
4) Canopy Walk
5) Bel Retiro
6) Convalescent Bungalow
7) Fernhill Bungalow
8) Tiger Hill 
9) Western Hill

Tidak lupa juga ada tempat buat henna dekat tangan atau nama lain dia lukisan inai dekat tangan. Berdekatan tempat yang ada tulis BUKIT BENDERA tu ada tempat untuk teropong dan untuk pengetahuan anda teropong-teropong dekat sini sangatlah warna-warni. Tak percaya? Sila tengok gambar dekat bawah ni.

Comelkan budak ni.
Gambar empunya diri mesti ada untuk mencuba semua dekat sini.

Diorang datang tepat pada masa saya snap gambar ini.
Warna-warni kan? Comel je! Dah macam kepala robot pula.


Merujuk kepada gambar diatas, anda kena masukkan dua keping 50SEN ke dalam lubang yang disediakan untuk mengunakan teroping tersebut kalau tak anda akan nampak gelap je sebab lens dia tak buka. INGAT TAW SEDIAKAN DUA KEPING 50SEN.

Apalagi yang ada dekat atas Bukit Bendera ini? Mari kita sambung baca lagi. Ini sangat menarik sebab dia merupakan tempat yang baru.

Apa dia tempat yang baru dekat Bukit Bendera ni? Kalau yang dah selalu pergi mesti bukan baru tetapi bagi saya yang dah berkurun tak pergi ni nak anggap juga tempat ini sebagai baru.

WELCOME TO THE OWL MUSEUM!!!!
(Art & Craft Collections)
Duta The Owl Museum.

Buaian yang berbentuk bulat siap ada kepala burung hantu 
sangat menarik perhatian di tepi pintu masuk.

 CLIFF CAFE & THE OWL MUSEUM

Bayaran masuk ke The Owl Museum :
Dewasa - RM10
Warga Tua - RM5
Percuma bagi kanak-kanak berumur 12 tahun je bawah. 

Kami tak masuk pun The Owl Museum itu. Jadi untuk mengetahui apa yang ada di dalam tersebut sila baca di blog ini, http://anumsstory.blogspot.com/2012/12/the-owl-museum.html

Berdekatan dengan Cliff Cafe dan The Owl Museum ada replika kereta api lama. Tanpa membuang masa kitorang pergi tangkap gambar dekat situ. Perkara yang tidak boleh dilepaskan apabila sudah sampai di Bukit Bendera ini.


Lupa nama dia. Bungalow or rumah pengawal.

Masjid Bukit Bendera dan Rumah Tok Imam.

Thirumurugan Temple





 

Dan kabus pun menjelma. Tebal lagi tu berdasarkan gambar di atas. Lepas tu kitorang ambil keputusan untuk turun bawah. Penat nak jalan pergi Canopy Walk dan tersangatlah sejuk dekat atas tu dengan angin dia lagi. Apa pun tak nampak dari atas tu.


Sampai disini sahaja la entri kali ini. Destinasi seterusnya ialah ???? Jeng jeng jeng~
Ini merupakan tempat yang Lynda nak pergi sangat sebab dulu dia tak dapat pergi.

- to be continue -

Kepada yang terlepas entri sebelum ini :-
Pulau Pinang Aku Datang : Part 1

Thursday, December 13, 2012

Hansaegee Nature Product Sudah Sampai!

(CORRECTION : PRODUCT BEAUTY's CLINIC)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Disebabkan kesibukan dan kelajuan internet yang tersangat lembab macam siput disini terpaksalah mengupdate bila ada sedikit masa lapang. Kira sikit la sebab masa-masa lapang yang lain habiskan dengan menonton filem.

Semalam sudah khatam 3 filem iaitu "Istanbul Aku Datang", "Twilight Breaking Dawn PART 2" dan "Pitch Perfect". Semalam ada dua kelas je sampai tengah hari jadi petang tu free dan lepas kelas ganti ITS malam semalam free lagi sebab pagi tadi kelas mula pukul 12 tengah hari. Lepas tu hari ini bertimbun pula homework Linear Algebra dan malam ni pula ada dua AGM.

Update ni pun cuma nak bagitahu barang daripada Hansaegee Nature sudah selamat sampai ke tangan saya. Disebabkan cuaca di Perlis yang panas terik lagi kering memaksa saya untuk membeli Suncream. Disebabkan Hansaegee Nature ada buat promotion beli 2HDP Pore Stamping + Suncream Set lepas tu boleh dapat Free 1 pair of N.M.F Aquaring Gel Eye Fill Patch for any purchase of RM60 or above. Sudah alang-alang tu beli pula untuk hidung pula iaitu Beauty Clinic Sulfur Blackhead Suction Nose Pack sekaligus. 

Tak tahu lagi pasal brand Hansaegee Nature ni? Ini ada tentang brand tersebut diambil daripada website Hansaegee Nature sendiri. 

With background in pharmaceutical medicine, Beauty Clinic is a medical cosmetic academic research, professional development cosmetics beauty care institution in Seoul, South Korea.

Beauty Clinic South Korea won five patents, a national scientific honor. Beauty Clinic is continuously seeking higher quality products and services, bringing the most cutting-edge medical technology products and services to customers, to enhance greater beauty and health.

Beauty Clinic’s line of products, is 100% Korean manufactured, with patented formulation through clinical trials, proven to improve not only problem brought on because of skin sensitivity , but also to guide the growth of healthy skin.

Beauty Clinic has a variety of cosmetic skin care line, different products, specially for Asian skin types, for each consumer to gain a reliable and unique skin care range.

This is a cosmedical brand that was created and tested by aesthetic specialists using principles of treatments used on beauty clinics for skin troubles most common to women.

Uses a highly concentrated formulation of natural materials.

Dulu pun terbaca dekat blog Fatin Liyana pasal produk ni tu yang nak cuba guna. Akhirnya kesampaian juga nak beli. Inilah parcel yang saya sudah sampai!


Baiklah sampai sini sahaja sebab malam ini (kejap lagi) nak pergi SGM COSMITS dan AGM KOLEJ DAHLIA II. Dua-dua dekat Star Complex. Sekian terima kasih.

Monday, December 10, 2012

Pulau Pinang Saya Datang : PART 1 - Queensbay

Seperti yang telah diketahui dientri sebelum ini, saya bersama seorang roomate dan dua kawan dia pergi Pulau Pinang hari Ahad iaitu semalam.

Petang tu dalam bilik, saya dan roomate rasa bosan dan berfikir nak gerak keluar pergi tempat jauh. Bincang punya bincang sampailah satu ketika terfikir nak pergi Pulau Pinang disebabkan sekarang kan tengah sibuk diperkatakan pasal Pesta Pulau Pinang 2012 tu. Okay set terus telefon telefon kereta sewa.Malam tu bersiap semua barang yang patut dibawa ala-ala backpack holiday. Jalan keluar ke Gate B UiTM Perlis jalan menuju ke Anjung depan Matrikulasi Perlis tu. Makan dekat kedai situ tapi kedai bernama Anjung tu tak buka la kan.

Pukul 11 malam dapat sudah kereta sewa, selesai isi borang semua kitorang pun bergerak ke Pulau Pinang. Dipendekkan cerita, kitorang sesat ke Sintok masa nak masuk ke highway sebab terlepas simpang keluar ke Changlun. Sesat sampai lalu depan UUM dan terus ke jalan kecil dalam yang menghala ke Akademi Binaan rasanya. Seram takde orang pun lalu jalan tu dan gelap. Patah balik, telefon tanya jalan dan akhirnya jumpa pun Changlun.

Linda, Ida, Saya dan Amir
(Muka lega dah jumpa jalan keluar)

Selepas beberapa jam sampailah kitorang di jambatan Pulau Pinang. Saya dah ketiduran di belakang sambil beralaskan bantal kecil. Boleh dikatakan laju juga si Linda bawa kereta. Bangun bangun je dah masuk Penang. Diorang dekat depan sibuk berborak nasib ada headphone terus lena.


Disebabkan sampai nak pukul 2 pagi jadi Linda bawa pergi ke Queensbay. Orang mesti ingat "Kau pergi Queensbay buat apa? Mall dia kan dah tutup." Okay ini bukan pasal mall dia tapi nama tempat dia memang Queensbay. Queensbay Mall tu adalah pusat membeli-belah di Queensbay, Pulau Pinang. Takkan nak translatekan ke Bahasa Melayu kot Queensbay tu apa mungkin "Teluk Permaisuri" disebabkan dia terletak di bahagian teluk jadi nama dia pun Queensbay la. Bay dalam BM kan teluk.

Inilah di persisiran teluk berhadapan Pulau Jerejak.
Banyak sampah pula tu dekat tengah sana. Berderet-deret sambil mengalir ke laut.


Ada lori-lori jual makanan dan belilah yong tau fu untuk mengalas perut. Ramai juga yang datang lepak dekat sini malam-malam. Disebabkan dah lewat sangat, saya pun makin mengantuk dan mahu tidur. Jadi saya pun tidur la dekat seat belakang baring sambil beralaskan bantal kecil yang saya bawa. Okay nikmatnya dapat baring bertemankan Ida dekat depan. Bangun-bangun je dah pukul 4 lebih. Sunyi sepi dan lengang dekat luar. Diorang semua dekat luar baru sampai dekat kereta. Saya je yang tidur lebih. Maaf. Kalau dah tertidur tu memang payah la nak bangun balik, tunggulah sampai saya tersedar.

Maka pagi itu bergerak ke masjid yang agak-agak dekat iaitu Masjid Kapitan Keling. Tunggulah azan Subuh disitu sambil buat apa-apa yang patut.


Sudah pagi pukul 7 sementara menunggu si Amir tu pergi solat disebabkan dia tidur di dalam kereta. Kitorang sudah transform, baju pun dah tukar dan muka pun dah segar. Selepas ini destinasi kitorang ke Bukit Bendera pula, dah lama tak pergi sini dulu pun masa ntah tahun bila ntah. Masa tu masih guna kereta api yang lama sebelum yang terbaru ni ada. 


Inilah Masjid Kapitan Keling di Pulau Pinang.

Ini pula Gereja St. George, Pulau Pinang.

- to be continue -

Entri selepas ini :-
Pulau Pinang Aku Datang : Part 1, Part 2, Part 3

Sunday, December 9, 2012

Pulau Pinang Saya Datang!


Actually, dah balik daripada Pulau Pinang beberapa jam yang lepas apabila tuan blog sedang menaip entri ni. Dari Pulau Pinang ke Arau, Perlis mengambil masa selama 3 jam +-. Boleh balik KL tahu kalau dari P.Pinang tu tapi tak ikut kata nafsu semata-mata ni. Kelas lebih penting buat masa sekarang. Hajat dihati nak pi Pesta Penang 2012 tu.

Bertimbun pula entri nak kena buat. MAHA2012 yang lepas dengan bercuti-cuti Malaysia di Pulau Pinang. Walaupun esok kelas pukul10 pagi tapi... tapi... mata ni dah tak dapat nak tengok dengan betul. Besau kocik besau kocik jo ni nampak perkataan dokat screen laptop ni. Kepala otak pun dah suruh tuan dia pi rehat sana atas katil nun di kala cuaca malam yang sejuk baru lepas hujan.

Cerita dia semenjak berada di Arau sudah seminggu, baru hari ini dia nak turun hujan apabila malam dan sekejap. Jadi dipendekkan ceghita, marilah kita sama-sama pi tidoq. Penat baq hang berjalan ni, penat terasa apabila dah sampai bilik ataupun rumah. Tak caya? Kalau tak caya pi try g bercuti ke sesuatu tempat satu hari suntuk dari awal pagi sampai malam. Selepas tu cuba hang rasa diri hang tu penat ke tak penat.

Goodnight. See you again.

Thursday, December 6, 2012

Hello Semester 4!

Pejam celik pejam celik tak sangka dah masuk Semester 4. Gelak ketawa suka ria tak sedar sudah masuk 19 tahun. Sila percaya saya dah 19 tahun. Okay, dah tua dan tahun depan nak masuk 20 tahun. Dah takde dah belasan-belasan tahun selepas ni puluh-puluh pula.

Tinggal lagi dua semester lagi dekat UiTM Perlis ni. 3 Disember yang lepas dah start kelas. Minggu pertama ni kebanyakannya kelas takde sebab tu la boleh update blog ni. Lepas ni memang harapan la nak terupdate sendiri. Owh lagi satu, semester ni dapat bilik yang sama juga. Roomate pun sama daripada sem lepas. Lynda dah tiga semester dengan saya, Syikin pula dah dua semester, ex-roomate saya, Zaty dah dua semester dan tak lupa juga Zarith ex-roomate masa Sem 1. Empat semester juga bernasib baik dapat katil single. Best taw katil single ni, angin sentiasa dapat dan takde tragedi kepala terhantuk dengan katil atas ataupun tergolek jatuh dari katil atas ke bawah.

Walaupun bilik ni panas sebab menghadap matahari. Sekarang ni pun menaip dekat meja study sambil kena panahan cahaya matahari yang masuk melalui tingkap. Mata pun dah terlebih kecik daripada biasa sebab silau. Kalau sidai baju ni gerenti sekejap je dah kering. Laptop ni pun dah terover terang nak bagi nampak screen dan hp kepanasan kena jemur atas meja. Bilik ni tingkat satu, sebelah surau, atas lobi, dekat dengan tangga jadi apa-apa pun sangatlah strategik cuma tandas je hujung dunia sana. Disebabkan tandas jauh sampaikan nak pergi tandas pun malas, bukan apa malas nak jalan sebenarnya. Dekat meja study ni boleh nampak kenderaan keluar masuk ke Dahlia. Okay best what. Malas nak naik ke bilik boleh jerit je dekat bawah, kalau tak pakai headphone ataupun sibuk dengar lagu ataupun tengok cerita bolehlah dengar jeritan tu.

Cuaca dekat Perlis ni bahang dan panas. Tak hujan macam dekat Selangor. Selangor panas pagi, tengah hari dan petang tu dah start hujan. Pergi kelas pun berpeluh-peluh macam marathon 50km. Muka pun dah naik ruam. Hajat nak update pasal pergi MAHA2012 hari tu. Nanti la.

Goodluck kepada kawan-kawan saya yang dah start kelas tu.
Semoga berjaya dunia dan akhirat.
Amin.

Monday, December 3, 2012

The Royale Bintang Ice Skating Rink

Masa cuti semester yang lepas pada 14 November, saya bersama Fara, Qamarina Qistina dan Asyiqin pergi main ice skating dekat The Royale Bintang Ice Skating Rink. Selama ini hanya tahu dekat Sunway Pyramid je. Adik pun ada cakap hari tu pasal tempat ni masa pergi IKEA tempoh hari.


Kepada sesiapa yang tidak tahu mana letaknya tempat ice skating ni, tempat ini terletak di The Curve, Mutiara Damansara. Terdapat hotel baru di The Curve iaitu The Royale Bintang Hotel, pintu masuk ke ice skating rink ni bersebelahan dengan pintu masuk ke hotel. Ini ada gambar sebagai petunjuk.


Pintu masuk ke Ice Skating Rink tu disebelah kanan. 

Setelah masuk anda akan nampak decoration di dalam penuh dengan gambar penguin. Saya suka penguin sebab comel. Pinggu pinggu~ 


Masa saya datang tempoh hari ada Promotion School Holiday :
Before 12PM - RM25
After 12PM - RM30


Tempat ini tak sebesar dekat Sunway Pyramid tapi berdekatan la bagi saya yang duduk dekat Selayang ni untuk ke sana daripada nak pergi ke Sunway Pyramid untuk bermain ice skating. Masa saya pergi ni saya bawa sendiri glove dan stokin. Glove yang dibeli masa di Sunway Pyramid boleh diguna pakai balik. Beli pun mahal kan jadi kita boleh simpan untuk kegunaan di masa hadapan. Jangan risau pasal kemudahan yang disediakan.

Kemudahan yang disediakan :
1) Locker
2) Tandas
3) Tempat jual makanan
5) Patung penguin untuk ice skating (berbayar)
4) Kelas belajar ice skating


Tempat ini dikira tertutup daripada dekat Sunway Pyramid tu. Jadi yang nampak hanyalah orang dalam tempat ice skating tersebut sahaja. Tentang patung penguin itu memang nampak comel. Mengikut ketinggian saya yang dalam lingkungan 147-150cm bawah paras pinggul. Terlupa nak tangkap gambar tapi kena pergi sendiri tengok macam mana rupa dia. Anda boleh sewa dekat kaunter.


Muka excited nak main ber-iceskating

Kalau main ice skating tak jatuh tu memang tak sah bagi yang tak berapa pro ataupun bagi yang first time. Tengah syok-syok bermain boleh pula hampir terlanggar budak yang berada di tepi, untuk mengelak daripada terlanggar dia tiba-tiba jatuh. Nasib la masa tu nak balik dah. Dah biasa, yang paling teruk pernah kena masa dekat Sunway Pyramid ialah jatuh dan terhantuk kepala dekat ice rink tu. Sakit dia memang sakit sampai tak terkata. Keras woo~

Dengan bantuan cardigan  terpaksa tutup punggung yang kebasahan sebab jatuh dekat ice rink.

Selepas penat ber-ice skating selama 3jam, kitorang pergi makan dekat IKEA. Tujuan ke IKEA adalah pergi makan Meatball IKEA. Saya first time nak merasa sebab tu excited sikit. Jadi karnivor sekejap satu hari tu makan daging je.

LUNCH :
Meatball : 10 ketul - RM10
Ayam 2 ketul. (tak ingat harga)
Air mineral Spritzer 500ml - RM1.00

Disebabkan lalu depan Baskin Robbin dan semua nak makan aiskrim jadi singgah sekejap. Disebabkan hari tu hari Rabu dan Pink Day, maka ada special dia. Beli 1 scoop dengan harga RM7.50, free 1 scoop kalau pakai satu badan pink, beg, dompet dan etc (tak ingat).

p/s : Masa nak balik tu, kawan ternampak Enot dekat situ. Sakit punggung terasa selepas sehari, masa keluar dengan kawan-kawan dekat Sunway Pyramid keeseokan harinya baru terasa sakit dia. Terasa sampai ke tulang.