Monday, August 19, 2013

Malam Raya Aidilfitri 2013

Hi,

Raya kali ini raya di Kedah. Berbuka puasa hari terakhir di rumah tok dan wan di Kampung Tupai, Sik, Kedah. Ketupat palas dan lemang pun dibuat sendiri di rumah tok dan wan.


Dalam pukul 9 lebih macam tu, balik Sungai Petani sebab ayah nak pergi Dataran Sungai Petani. Malam raya mestilah ada jual-jual untuk sesiapa yang nak beli disaat-saat terakhir. Sesak dan ramai giler orang masa tu. Nak beli makanan sebab lapar pun ramai orang padahal dua kali tambah makan masa berbuka tadi.

Bukan selalu dapat tangkap gambar dekat tiang jam dekat tengah2 dataran tu.

Tepat jam 12 tengah malam mulalah bunyi bunga api, mercun dan segala keturunan dia keluar. 

Nampak firework dekat belakang tu dan juga menara jam di Dataran Sungai Petani.

Sampai je rumah dah pukul 1 pagi lebih. Sampai rumah melantak lagi sambil-sambil tengok tv dan gosok baju kurung. 


Sekian.

Balik Kedah Berhari Raya.

Hi,

Isnin sebelum hari raya saya sekeluarga kecuali kakak balik Sungai Petani, Kedah. Kakak balik lambat sehari sebab lain kenderaan. Haha. Tapi sebelum tu, segala kuih muih kenalah disiapkan dahulu.

Pagi Isnin tu juga siapkan Nestle Cornflakes Madu, buat benda ni sekejap je. Nasib baik Tat Nenas dah siap bungkus semua dan semua tempahan dah selesai. Separuh dibawa balik Kedah, yang separuh tinggal rumah untuk orang datang rumah beraya.

Sekali makan tat nenas pasti nak lagi.
Tak rasa, maka tak tahu kesedapannya.

Maka malam itu berangkatlah balik Sungai Petani dan rumah di Nakhoda ditutup untuk dua minggu. Hohohoho balik kampung... Hohoho balik kampung.


Selasa (6 Ogos 2013)

Masa berpuasa di UiTM Perlis asyik kempunan nak makan roti jala dengan kuah kari ayam. Akhirnya second last puasa dapat juga roti jala. Beli barang-barang keperluan dekat Tesco sebelah Village Mall, dekat sini terlabur pula duit beli baju sehelai dua helai. Haha.

Jeng jeng jeng... Roti jala dan kuah kari ayam in the process...
Jangan merendahkan kemampuan diri ini. :)

Berkali-kali tambah makan roti jala ni. Sedap nyum nyum nyum. Hasil separuh menu berbuka puasa pada hari tersebut : 

- Masak lemak ketam (tak nampak pula)
- Kuah kari ayam dan kentang
- Ayam bakar
- Roti jala

Bye.

Monday, August 5, 2013

[REVIEW] Beauty Clinic MEDIHEAL H.D.P Pore Stamping Charcoal Mineral Mask from Cathyjoy.com

Hi,

Hari ini saya nak buat review berkaitan Beauty Clinic MEDIHEAL H.D.P Pore Stamping Charcoal Mineral Mask daripada Cathyjoy.com. Actually dah dapat lama mask ni tapi disebabkan berada di Arau dan barang pula dihantar ke rumah di Selangor jadi baru sekarang dapat buat review ini. Terima kasih kepada Cathyjoy sebab memberi peluang untuk membuat review dan maaf sebab mengambil masa untuk buat review ini.

Nak dekat-dekat raya ni mestilah semua nak kelihatan lawa dan menarik. Bukan setakat hari raya sahaja, pada hari-hari biasa juga mestilah kita hendak menjaga kulit muka kita. Selain mencuci, pakai toner dan melembapkan muka anda kita perlu ada extra care untuk muka kita seperti skrub muka dan memakai mask. Sekali-sekala tempek mask kat muka, at least muka anda dapat dirawat setelah terdedah dengan keadaan sekeliling yang kotor ini.

Kini kita dapat menjimatkan masa dan duit minyak kalau korang semua nak beli barang-barang penjagaan kosmetik ini. Sekarang semuanya dihujung jari anda, hanya tinggal nak click je. Jangan risau untuk membeli belah di Cathyjoy.com ini kerana barang dia semua 100% genuine original dari Korea.

About Cathyjoy :
Cathyjoy.com is established on 2012. We provide wide range of skincare and beauty make up products in Malaysia at best discounted price. Our products are guaranteed to be 100% genuine originally from Korea and our packaging products are exactly the same you found at the departmental stores. We provide fast and efficient delivery upon confirmed order while ensure the right products are delivered to customer doorstep. Feel free to contact our customer service if you have any queries. Cathyjoy wish every customer happy shopping with long lasting pretty and joy for whole day long !
Inilah mask yang akan direview sebentar lagi.

Sebelum pakai mask, saya selalu sejukkan dahulu mask ni di dalam peti sejuk. Lepas dah sejuk baru buka tempek kat muka. Sebelum tempek tu kenalah cuci muka daripada segala kotoran supaya essence tu mudah menyerap ke dalam kulit. 

Selepas ditempek. Masa untuk rehatkan minda.

Baring dan tunggu selama dua minit, selama dua minit tu bolehlah tutup mata ke, layan Twitter dekat handphone ke, layan Youtube ke.

Selepas 20minit buka mask tersebut TAPI essence yang ada dekat muka tu jangan terus lap, ratakan dan massage muka anda supaya essence yang ada di muka tersebut menyerap ke muka anda. Rasa dia sangat sejuk dan segar, kulit rasa lembap dan lembut. Tiada lagi masalah liang roma yang besar. Gunalah mask 3 kali seminggu untuk kesan yang lagi maksimum. 

Taraaa~ Selesai sudah bermask.

Bagi sesiapa yang liang roma dekat muak dia besar-besar dan ada blackhead tu boleh la try Beauty Clinic MEDIHEAL H.D.P Pore Stamping Charcoal Mineral Mask sebab dia boleh mengecilkan dan mengetatkan liang roma anda. Ini diperbuat daripada Black Charcoal Mask Sheet, can controls excessive sebum and purifies the skin while leaving it moisturised. Sebelum make up pun boleh pakai mask.

Skin Type: All Skin Type
Key Features / Benefits :
  • Ingredients: LS 8865, Zinc PCA, Sea Grape extract, Camellia Sinensis Callus Culture Extract
  • Use for: Tightening pores / Blackhead
  • Effect: Controls excessive sebum , purifies the skin while leaving it moisturized, tightens open pores make your skin tighten.
  • With the synergy of LS 8865 and High-Definition Pixel solution, this special Rx. provides excellent firming effect while tightening open pores.

Harga mask ini berjumlah RM 10.50 daripada jumlah asal RM 11.90. Anda boleh beli di sini Beauty Clinic MEDIHEAL H.D.P Pore Stamping Charcoal Mineral Mask. Cathyjoy juga mengadakan promosi-promosi yang menarik di laman web mereka - Cathyjoy.com dan juga boleh lihat di Facebook mereka - Cathyjoy Collection-Korean Skincare and Makeup. Segalanya anda boleh lihat di sana. 

Sunday, August 4, 2013

INFINITE (인피니트)'s Destiny Album


Hi,

Akhirnya sebelum raya dapat album INFINITE dekat rumah. Van Pos Laju tiba dirumah semalam tengah hari. Gembiranya!!!! Nanti ada concert INFINITE bulan Oktober nanti yang bakal diadakan di Stadium Negara. Kena kumpul duit lagi sikit ni, tak sabarnya!!!!

Bungkusan yang tiba. Besar dan panjang sebab poster.

Ya bedabedu....
Mari kita buka bungkusan dia dengan teliti dan tekun.
Here we go...

Album CD Destiny - INFINITE (인피니트) dan postcard gambar Hoya. :)

Poster Destiny - INFINITE (인피니트)

Bahagian dalam album Destiny - INFINITE (인피니트)
- Photobook
- CD

TRACKLIST :
1. Destiny
2. Inception
3. 너에게 간다 (Going to you)
4. 엄마 (Mother)

Tidak lupa juga dapat dua button pin satu logo Destiny INFINITE dan lagi satu gambar Dongwoo.


Thanks to Afinad Kpop Store.

Penantian seterusnya ialah 2013 INFINITE 1ST WORLD TOUR – ONE GREAT STEP IN KUALA LUMPUR bulan Oktober ni. Nasib seminggu sebelum tu dah habis exam dan last semester.