Saturday, June 21, 2014

Trip To South Korea (대한민국) - Day 3 (Part 2 : Itaewon (이태원))

Continue from Day 3 (Part 1)

Setelah penat berjalan di Nami Island kami terus bertolak ke Itaweon untuk makan malam dan sembahyang di Seoul Central Mosque, Itaewon. Kelaur sahaja daripada exit subway nampak pelbagai bangsa dan foreigner dekat sini. Lagi banyak dari tempat-tempat yang pernah kami pergi sebelum ini. Kami sampai nak dekat-dekat waktu maghrib di sana. Membuat keputusan untuk makan dahulu baru pergi solat. Itaewon terkenal dengan tempat makan halal untuk orang Islam di Korea, terdapat pelbagai kedai halal disini.

MURREE MUSLIM FOOD


Restoran makanan Korea halal yang kami tujui. Kedai makan dekat sini kecil-kecil sahaja. Penatlah juga jalan kaki naik bukit cari kedai makan. Air kosong disediakan free untuk pelanggan minum sementara menunggu makanan sampai dan boleh refill sebanyak mungkin. Nasib baik ada air untuk diminum takdelah kehausan tekak kering masa tunggu makanan sampai. Salah satu kelebihan yang sisukai di Korea. :)

Muka-muka kepenatan dan menunggu makanan sampai. Ayah Mira pula takde dalam gambar.

Disebabkan kelaparan ambil keputusan untuk makan nasi, memula nak pesan ramyun sebab nak merasa ramyun dekat sini tapi tak jadi ambil nasi untuk recharge tenaga. Sebelum pergi Korea ni dekat rumah makan nasi masa makan tengah hari je ataupun sehari sekali dan malam tak makan nasi. Dua hari di Korea selera nak makan nasi tu sikit je dan kurang makan. Malam-malam selepas balik dari berjalan diorang semua melantak nasi tapi tak makan. Ada la sekali je makan nasi dengan ikan bilis sambal kering mak buat. Apabila sekali dah makan nasi hah terus selera bertambah asyik nak makan nasi je.

 Bibimbap (비빔밥) + Hot Green Tea
Side dish - Seaweed, Kimchi, Soybean Sprouts, Carrot + Fish Cake, Fried Anchovies

Bibimbap dia memang sedap terasa dia punya sesame oil dia  dan yang penting banyak sayur semuanya segar-segar lagi-lagi tauge dia besar-besar rangup. Memang vegetarian habis hari tu. Yang paling penting dapat merasa seaweed dan kimchi dekat Korea, seaweed yang diidamkan sebab selalu tengok dalam drama ataupun variety show diorang wrap seaweed dengan nasi. Side dish dapat satu set untuk satu meja.

Masa tengah makan dekat sini ada juga pelajar Malaysia yang belajar di sini makan dekat sini sekali. Jika korang datang ke Korea bolehlah datang ke Korea untuk makan di restoran halal di sini. Harga makanan yang saya makan tu 

SEOUL CENTRAL MOSQUE, ITAEWON

Anda memerlukan kaki yang kuat untuk mendaki bukit ke masjid ini sebabnya dia berada di atas bukit.


Sesampai dihadapan masjid keliru sekejap mana tempat sembahyang wanita. Tempat solat lelaki kena naik tangga tinggi masjid kalau wanita pula punyalah penat mencari ikut anak panah tempat ambil wuduk wanita. Sesampai sana je jumpa dah tempat ambil wuduk dia dekat belah belakang tapi tempat solatnya tak jumpa. Nak ambil wuduk tak dapat sebab banyak barang kena pegang. Cari punya cari akhirnya jumpa pintu masuk ke tempat solat wanita.

Buka kasut semua jumpa tangga naik punya naik rupa-rupanya dekat tingkat 3/4 sebab tangga tu straight terus ke tingkat paling atas. Kecik je tangga dia lampu dia pula yang jenis automatik bila detect orang baru terbuka. Memang nampak gelap je dekat atas tapi daki je tangga tu nanti cerah sendiri. Tempat solat wanita kecik je lepas tu kena duduk sorang-sorang dekat atas tu jaga barang sebab diorang pergi ambil wuduk dekat bawah. Dua kali kena naik tangga yang tinggi tu. Disarankan untuk ambil wuduk dahulu baru naik atas.


Masa dalam perjalanan balik tu singgak kedai runcit sebab nak makanan untuk dibuat makan esok dan ada Shin Ramyun Halal dijual tapi tak beli pun sebab nak save budget. Dekat kedai tepi jalan besar berdekatan dengan stesen subway ada orang jual aiskrim yang kalau terbalikkan tu aiskrim tu takkan jatuh. Mira, Naz dengan Hanis beli aiskrim tu lepas tu diorang semua tak nak ambil aiskrim tu sebab nanti orang tu main-main. Hahaha. Lepas tu suruh saya ambil pula, memang taklah nak ambilnya. Makan sikit je aiskrim tu sebab batuk dan tekak dah mula rasa bakal kena sakit tekak disebabkan cuaca yang kering tu.

Stesen subway Line 2 a.k.a Line Hijau di malam hari. Tempat tak ingat.
Boleh dikira dengan jari kerusi menunggu. Semuanya berdiri tunggu tren.

Cinta saya terhadap churros siap beli dua lagi dekat GS25.
Mentang-mentanglah GS25 dekat dengan hostel. Haha

Malam terakhir di Pencil Hostel, Hongdae sebab tu beli churros banyak-banyak. Ada kerusi dan meja lagi dekat convenience store dia. Balik bilik packing barang semua dan tidur.

EXCLUSIVE INFO :

Sambil-sambil tengok gambar yang diberi oleh Mira tetiba ternampak satu gambar rumah macam rumah untuk Eat Your Kimchi dan TalkToMeInKorean Coffee Shop wannabe yang terdapat dalam video di channel Youtube diorang.


Ini pula gambar yang diambil pada hari pertama sampai di Hongdae, Korea.

Gambar ini diambil masa tengah jalan-jalan di kawasan berdekatan dengan Pencil Guest House Hongdae menuju ke destinasi yang kami nak pergi. Macam mana boleh tak perasan rumah ni aritu?

0 comments: