Monday, August 18, 2014

Trip To South Korea (대한민국) - Day 4 (Part 2 : 아이러브신당동(I Love Sindang-dong), Sindang-dong & Dongdaemun)

Continue from Day 4 (Part 1)

Kitorang berempat gerak dari Myeongdong naik subway ke Sindang-dong untuk jumpa kawan Naz dekat sana. Memang sepanjang duduk sana kitorang loyal dekat subway, bas tak pernah naik lagi.

Sindang-dong's Tteokbokki Alley

Sindang-dong's Tteokbokki Alley
Pic from : visitseoul.net

Sindang-dong terkenal dengan tteokbokki diorang jadi jangan lupa pergi makan dekat sana. Click link above for more information about Sindang-dong and restaurants at there.

I Love Sindang-dong (아이러브신당동)

Restoran yang kawan Naz bawakkan ni merupakan restoran tteokbokki yang terkenal dekat sana sampaikan artis-artis Korea pernah makan dekat sini. Tak percaya? Gambar sahaja boleh memberitahukan semuanya. Bagi yang Islam, boleh makan dekat sini tapi dumpling tu boleh pilih filling cheese ataupun sayur dan cakap tak nak ada daging. Senang cerita cakap vegetarian je.

Siap ada autograf lagi.

Hari itu ramai juga orang makan dekat situ walaupun tak crowded sangat. Kitorang duduk dekat depan berdekatan stage dan kaunter pekerja dia buat air rasanya. Air kosong sejuk akan diberikan kepada customer sebaik sahaja customer dah duduk, percuma sahaja. Kalau nak makan rabbokki dengan air kosong pun dah boleh jimat. Minum je air kosong sejuk tu banyak-banyak kali.

Motif ambil gambar di saja-saja nak candidi tetiba ada pula waiter laki yang menarik perhatian dekat belakang sebab dia yang ambilkan order tadi.

Kawan Naz yang tolong orderkan sebab diorang belajar dekat sini.
"Hello waiter, woot woot." Memang tengok je waiter ni masa ambil order.
*muka Naz terpaksa diblurkan atas sebab2 tertentu*

Sementara tunggu makanan sampai berselfie-selfie dan tangkap gambar dan berborak-borak semua. Lepas tu kawan Naz kata muka waiter tu bagi orang sana biasa-biasa saja. Mungkin kalau muka yang cute dan handsome semua macam Kim Soo Hyun. Lee Min Ho, Ahn Jae Hyun kot. Diorang cerita pasal belajar dekat University S. Apa yang lagi terpegun ialah pelajar sana buat matematik semuanya pakai congak je tak guna kalkulator walaupun soalan tu ada sqaure root semua. :O

Rabbokki.
Semua inti cheese.


Sambil makan sambil ada persembahan daripada musician. Bukan boy groups or girl groups okay tapi musician. Dia main gitar sambil nyanyi memang sedap sampai menjilat garfu.


Kenyang giler habaq hang sampaikan perut pun dah kedepan. Oleh itu marilah kita bayar dan beransur pulang. Sebelum itu, tangkap gambar jangan dilupakan bukan senang nak sampai sini. Memerlukan kudrat penat lelah untuk kumpul duit.

Hyun Bin dan Moon Geun Young (kot bawah tu) pun pernah makan sini.

Yoo Jae Suk pun pernah makan sini.


Apabila dah sampai luar jalan nak balik, kawan Naz kata jomlah makan benda-benda ringan macam pencuci mulut. Makan? Okay jom. Takpe saya ada perut kedua. Kebetulan pula ada accident apa ntah la dekat tepi jalan. Ahjumma ke halmeoni ntah bergaduh dengan seorang ahjussi ni. Bapak gerun tengok ahjumma tu gaduh siap bawa kayu ke besi ntah sambil mulut marah-marah mencarut kuat-kuat semua dekat ahjussi tu. Memang garang betul ahjumma tu, semua orang tengok.

Red Mango (레드 망고), Sindang-dong

Kedai dia sebelum pintu gerbang Sindang-dong Tteokbokki Alley. Betul-betul dekat persimpangan jalan. First time ni nak try Low-Fat Yogurt Ice Cream dekat Korea ni. Dah la malam tu sejuk lepas tu nak makan yogurt pula tapi kawan Naz dah biasa dengan cuaca sana siap kata malam tu panas.

Sementara tunggu kawan Naz order makanan, marilah bergambar.
*not our seat*

Sebab lukisan tu lawa dan tempat duduk tu la berdua je jadi tumpang duduk tempat siapa ntah dia letak beg dekat situ tapi orangnya takde. 

Interior inside this restaurant.

Homemade waffle, homemade yogurt, homemade chocolate scone (forgot the name)
*urrghhh terliur sudah, rasa nak makan pula*

Us.

Terima kasih kepada kawan Naz sebab belanja makan ni. :D

Last but not least, nak letak juga gambar dekat tepi lukisan tu sebab lawa.

Masa untuk mengucapkan selamat tinggal kepada Sindang-dong. Semoga kita akan bertemu lagi di masa akan datang.

I'm already here!

Lepas tu kitorang nak pergi Dongdaemun. Kawan Naz tak ikut sekali sebab rumah diorang dekat tempat lain. Naik subway sesama sampai satu tempat pertukaran kitorang berpisah. Terima kasih sebab bawa kitorang pergi tempat makan yang sedap.

Dongdaemun Night Market

Dongdaemun Market
dongdaemun03dongdaemun05

Destinasi terakhir kitorang ialah Dongdaemun. Nak tengok suasana Dongdaemun di malam hari. Naik subway keluar-keluar je dari exit subway nampak bangunan semuanya berderet berlampu semua. Toleh toleh kiri kanan ternampak pula Dongdaemun Gate seberang jalan. Sah betullah kita ada dekat Dongdaemun ni. 

Dongdaemun Gate (Heunginjimun Gate) (동대문 - 흥인지문)
East Main Gate.
Pic from : Google Image

Banyak shopping mall untuk membeli-belah, bangunan untuk wholesale pun sepanjang jalan. Memang penuh dan meriah la Dongdaemun di malam hari. Nampak Doota Shopping Mall tapi disebabkan dah malam malas pula nak ajak diorang masuk. Takut nanti terlepas subway, dah la kalau nak ambil teksi takut mahal pula nak cakap bahasa Korea memang tak tahu la. Jadi kitorang jalan-jalan dekat luar saja.


Nak apa dekat sini? Beg? Baju? Kasut? Cermin mata? Dompet? Semuanya ada. Stokin pun ada berlambak dekat sini.

Kitorang dekat Dongdaemun pun sekejap je dalam sejam juga lah sebab ambil subway terakhir. Memang penat habaq hang jalan dekat sini, Besarnya kemain. Habis makanan yang makan tadi terbakar kalorinya. Sampai Dongguk University Station, dalam perjalanan balik tu singgah 'WITH ME' convenience store dah alang-alang one way ke guesthouse. First time pula jumpa convenience store With Me ni. Masuk sebab nak beli telur, cakap dengan ahjussi tu guna isyarat tangan bahasa badan semua nasib dia faham selepas beberapa kali dia tunjuk benda lain. Telur ayam dekat bawah bahagian susu je pun. Hahahahaha. 

Go Korea Guesthouse ni tidur dekat lantai, yang seronoknya sebab boleh merasa baring atas floor heater lepas tu kat atas ada aircond. Aircond pasang pun 25 je sebab sejuk dia kemain lepas tu floor heater pasang berapa tak tahu esoknya bangun rasa belakang badan berpeluh basah je. Bangun-bangun rasa dekat toto tu panasnya tempat aku baring ni tapi takdelah panas sangat suam-suam gitu. Semua macam tu, hambik kau berpeluh semua belakang atas rasa sejuk je berselimut belakang badan basah. 

Sepanjang balik waktu malam dekat Korea ni tak pernah jumpa anjing liar satu pun yang ada hanyalah kucing, orang mabuk tu takde pula jumpa cuma dekat Hongdae pernah sekali siap dia muntah-muntah lagi tapi boleh lagi jalan yang penting tak pergi dekat dia. Masih ada lagi orang yang balik masa tu walaupun dah sunyi sepi. Rasa selamat gitu~~~

To be continued...